7 saker att tänka på när du hyr in ett företag för renovering

Posted by in Renovering, on 21 december, 2016

Har du planer på hyra in ett företag för en renovering hemma eller i någon av dina fastigheter? Här listar vi 7 saker du ska tänka på för att undvika otrevliga överraskningar.

Har du hört talas om uttrycket: Du får vad du betalar för? Det uttrycket är nog mest relevant när du är i renoveringstankar. Du kanske planerar att hyra in ett företag för att förbättra på något befintligt i hemmet eller bygga nytt. Styrs projektet enbart av pengar kan man bli ganska missnöjd i slutändan, när man upptäcker att man inte riktigt fått det man velat ha.

Men med rätt planering och kompetenta projektledare/arbetare kan du få ett fint resultat till en bra och rimlig summa. Tänk på att renoveringar faktiskt kan vara en rolig upplevelse för dig och din familj.

Välj därför alltid det företag du känner dig mest bekväm att arbeta med.

Här har vi listat 7 tips som hjälper dig att få ut det mesta när du hyr in hjälp för renoveringen:


bild-1-7-saker-att-tanka-pa-nar-du-hyr-in-ett-foretag-for-renovering-2

1. Förstå och bli förstådd.

Det ska vara enkelt att prata med den entreprenör du hyr in för ett projekt, speciellt om renoveringen tar plats hemma hos dig själv. Var noga med att företaget förstår dig och dina behov, och framför allt, att de har rätt kompetens för det du vill ha gjort.

Kommunikation är nyckeln i alla projekt, så var noga med att hålla en regelbunden kontakt via e-post, telefon, sms eller andra sätt. Lita på att arbetarna klarar av arbetet, men ha veckovisa möten med projektledaren.

 


bild-2-7-saker-att-tanka-pa-nar-du-hyr-in-ett-foretag-for-renovering-2

2. Få en förståelse för att kostnad/pris oftast pekar på kvalitet.

Fråga din entreprenör efter hjälp och rekommendationer över hur projektet bör hanteras. Tänk efter, är det värt det i längden att ta genvägar och ”fuska” för att hålla ner kostnaden? Det lägsta prisförslaget betyder inte alltid det bästa resultatet.

Begär information om nödvändig utrustning och material för arbetet. Om entreprenören ger dig ett ovanligt lågt prisförslag kan det tyda på att dem använder lite sämre material och utrustning.

Det bästa prisförslaget är oftast någonstans i mitten mellan otroligt lågt till hiskeligt dyrt.

 


bild-3-7-saker-att-tanka-pa-nar-du-hyr-in-ett-foretag-for-renovering-2

3. Läs på om din entreprenör och begär referenser.

Om tid finns så kan det vara vitalt att läsa på om din entreprenör. Begär gärna referenser för liknande arbeten.

På grund av många obehöriga entreprenörer i byggbranschen sker det olyckor som kunnat förhindrats med rätt utbildning och utrustning. Dåligt utförda arbeten finns att hitta lite överallt i landet på grund av oseriösa byggföretag. Det är viktigt att firman du anlitar är certifierad och kompetent.

 


bild-4-7-saker-att-tanka-pa-nar-du-hyr-in-ett-foretag-for-renovering-2

4. Få ditt avtal skriftligt.

Ditt avtal bör innehålla följande:

  • Tidsramar (så detaljerat som det går).
  • Uppskattad total kostnad (I början är det oftast svårt att få en exakt kostnad då oväntade saker kan inträffa).
  • Betalningsvillkor.
  • Byggfirmans uppgifter (alla vill ha en seriös byggfirma).
  • Beskrivning av arbete/projekt (för att undvika missförstånd över vad som ska göras).
  • Namn på alla parter som är involverade i arbetet.
  • Hur ni handskas med eventuella kostnader som kan uppstå under arbetets gång.

Var noga med dessa punkter för att göra det så enkelt som möjligt för dig. Bevara alla dokument, kvitton, betalningar och övriga arbetsrelaterade saker på EN plats.

Skriv ner viktiga uppgifter om alla som arbetar på ditt projekt!

 


bild-5-7-saker-att-tanka-pa-nar-du-hyr-in-ett-foretag-for-renovering-2

5. Förbered dig och platsen för renovering.

Innan arbetet drar igång, se till att du är så förberedd som möjligt. Tänk även på att hemmet, fastigheten eller var du nu än ska renovera, har ett avsatt utrymme för arbetarnas verktyg/material. 

Se till så att du bestämt färger innan målaren kommer, så sparar du massor med tid.

Gå igenom alla typer av provbitar och bestäm dig inte förrän du är nöjd.

Glöm inte att göra plats för arbetarnas material och verktyg. Bättre organisation och tillgänglighet av utrustning gör att arbetet oftast går snabbare.

Försök att hålla sköra saker ifrån arbetsplatsen, olyckan kan vara framme när man minst anar det.

Motverka damm i hela huset genom att försegla dörröppningar/fönster med plast. (Oftast gör arbetarna det åt dig).

Slutligen, för att göra kommunikationen enkel och undvika missförstånd rekommenderar vi att man har EN bestämd kontaktperson från er (familjen) och entreprenören. 


bild-6-7-saker-att-tänka-på-när-du-hyr-in-ett-företag-för-renovering-2

6. Tänk på grannarna.

Informera arbetarna var tomtgränsen är (om det är ett hus) för att undvika att ditt renoveringsprojekt går ut över grannskapet.

Du kan även sätta upp en eller två lappar där du informerar om att du genomför en renovering och när det beräknas vara färdigt, man kommer långt med vänlighet och omsorg.


bild-7-7-saker-att-tänka-på-när-du-hyr-in-ett-företag-för-renovering-2

7. Lär känna tillstånd & lagar inför renovering.

Du bör känna till de tillstånd som behövs och de förordningar som finns innan du sätter igång. Din entreprenör bör vara ansvarig för att ansöka och få de tillstånd som behövs för ditt renoveringsprojekt. Men var inte helt passiv för det, be om information.

När du hyr in oss på EGC Bygg & Underhåll kan du vara säker på att vi håller dig uppdaterad vad gäller förordningar, tillstånd och krav.

Se till så att du har lite koll på vad som händer bakom kulisserna. Arbetskostnaden kan komma att öka om din entreprenör blir tagen på sängen vad gäller gamla ledningar, rör osv.


Självklart finns det mer än 7 saker att hålla koll på, men vi på EGC Bygg & Underhåll vill att våra kunder ska känna sig trygga med att vi tar hand om det. Det heter Helhetsrenovering av en anledning! Har du frågor eller kommentarer, vänligen hör av dig till oss på info@egcbygg.se

Tryck här för att anlita oss för ett uppdrag, eller kontakta oss här!